24e TOER EN BELLENSPEL

 WIM BOOM Junior SLAAT DUBBELSLAG 

Weesp. – Zaterdagmiddag 3 uur was het dan zover. In tourcafé Toeters & Bellen was het een drukte van belang. Gelijk met de 106e editie van de Ronde van Frankrijk ging ook het 24ste  Toer en Bellenspel van start. Na een periode van voorbereiding en selectie uit de 178 renners stonden de “ploegleiders” klaar voor het grootste wieler(spel)spektakel.

Na de start vanaf de  Grote Markt te Brussel zetten de renners koers naar de Muur van Geraardsbergen, een klim van de 3e categorie. Vervolgens ging het richting de bekende Bosberg waar zich een kopgroep van 10  deelnemers vormde onder aanvoering van Britt Dams. Na een hergroepering vond na 125 kilometer bij Les Bons Villers de eerste tussensprint plaats die met nauwelijks waarneembaar verschil werd gewonnen door Puck Zunnebeld voor Willem Lok en Anne van Alphen. Na de sprint ging het peloton terug richting Brussel. In de licht omhoog lopende slotkilometers was het Wim Boom Junior die op de streep de jeugdige Ester van Putten met ruim verschil voor bleef.

Uitslag 1e Etappe Brussel-Brussel 194,5 km.:
1.Wim Boom Jr. 2. Ester van Putten. 3. Jacques Bouma. 4. Jolanda Roukens. 5. Peter Locht.

Gele trui:
1. Wim Boom Jr. 2. Ester van Putten 3. Jacques Bouma. 4. Jolanda Roukens. 5. Peter Locht.

Fles T & B wijn:
Wim Boom Jr.

De 2e etappe was een ploegentijdrit over 27,6 kilometer in Brussel van het Palais Royal naar het Atomium. Daar de ploegentijdrit niet mee telt voor het tourspel hadden de deelnemers een extra rustdag.

 WIM BOOM Jr. RAAKT LEIDERSTRUI  KWIJT.

In de 3e etappe ging een volledig peloton vanuit het Waalse Binche richting de champagnestreek waar in de finishplaats Ėpernay geen champagne maar wel een heerlijke fles toerwijn stond te wachten op derde aankomende. De familie Leurs had haar zinnen op de etappezege gezet en trok vanaf het begin massaal in de aanval. De bedoeling was dat Annie het in de sprint zou afmaken, maar 90-jarige moest het hoofd buigen voor René van Veen en Danielle Tap. Hoewel geen dagpremie, won Annie met haar derde plaats wel de fles exclusieve Toer & Bellenwijn. Met haar tweede plaats nam Danielle Tap de gele trui over van Wim Boom Jr.

Uitslag 3e etappe Binche – Ėpernay 215 km.:
1.René van Veen. 2. Danielle Tap. 3. Annie Leurs. 4. Rinse Leurs. 5. Job de Wit.

Gele trui:
1.Danielle Tap. 2. Ester van Putten. 3. Rene van Veen. 4. Jens van den Berg. 5.Janny Landwaart.

Fles T & B wijn:
Annie Leurs.

 

ESTER VAN PUTTEN VEROVERD DE GELE TRUI.

Net als de eerste rit werd het weer een massasprint. Met Teunissen in zijn ploeg boekte Wim Boom Junior zijn tweede etappezege voor Ester van Putten en Ria Dame.  De tweede plaats van Ester was voldoende voor een eerste plaats in het algemeen klassement.

Uitslag 4e etappe Reims – Nancy 213,5 km.:

1.Wim Boom Jr. 2. Ester van Putten. 3. Ria Dame. 4. Tijn van Aelst. 5. Peter Locht.

Gele trui: 1. Ester van Putten. 2. Danielle Tap. 3. René van Veen. 4. Wim Boom Jr. 5. Jens van den Berg.

Bergklassement: 1. Peter Nijsen. 2. Shirley Rozendaal. 3. Benk van Huisstede.

Fles T & B wijn: Tijn van Aelst.

 DANIELLE TAP GEEFT SPRINTLES.

De naam Tap is bekend binnen het Toer en Bellenspel. Zo won Leon Tap in 1993 vier etappes en is hij met 138 punten nog steeds recordhouder in de dubbele puntenetappe. Of Danielle over net zoveel sprintkwaliteiten beschikt zal de tijd leren.

In de 5e etappe naar Colmar kregen de renners voor het eerst te maken met twee cols van de 2e categorie die meetellen voor het bergklassement. Op de doorkomst van de Cote du Haust-Koeningsbourg was het Peter Nijsen die als eerste bovenkwam voor Shirley Rozendaal, Benk van Huisstede, Kees Booij, Patricia McAuliffe en Lindsay van Huisstede. Op weg naar de tweede col moest Lindsay afhaken en ging het vijftal door naar de  doorkomst van de Cote des Trois-Ėpis. Het was weer Peter Nijsen die als eerste over de top kwam voor Shirley Rozendaal, Benk van Huisstede, Patricia McAuliffe en Kees Booij.

In de laatste kilometers kwam het peloton weer samen en kregen we een bijzonder spannende finale te zien. Na een tweede plaats in de 3e rit was Danielle Tap nu de snelste voor de verrassende Sylvia Klomp en René van Veen de winnaar van de derde rit. De strijd om de gele trui blijft stuivertje wisselen. Nu ging het geel van Ester weer terug naar Danielle.

Uitslag 5e etappe Sant Dié-des-Vosges – Colmar 175,5 km.:
1.Danielle Tap. 2. Sylvia Klomp. 3. René van Veen. 4. Peter Locht. 5. Melisse Rijken.

Gele trui:
1.Danielle Tap. 2. Ester van Putten. 3. Rene van Veen. 4. Peter Locht. 5. Janny Landwaart.

Fles T & B wijn:
Melissa Rijken.

Bergklassement:
1. Peter Nijsen. 2. Shirley Rozendaal. 3. Benk van Huisstede.

=============================================================================

BENK VAN HUISSTEDE IN DE BOLLETJESTRUI

MAILLET JEUNE VOOR RENĖ VAN VEEN

Weesp.- Al vroeg in de tour stond er een zware bergrit te wachten. Liefst twee bergen van de 2e categorie en drie van de 1e categorie met de finish op La Planche des Belles Filles.

De langste klim van de dag was de eerste Vogezenreus Le Manstein. Het was Shirley Rozendaal die als eerste bovenkwam voor Benk van Huistede en Peter Nijsen.

In dezelfde volgorde kwamen de deelnemers ook over de Col du Hundsruck en de Ballon d’Alsace.  Op weg naar de Col de Chevrѐves werd de kopgroep ingehaald en was het Jos Schoonen die als eerste doorkwam voor Marieken van der Leest en Michel Leijenaar, tweevoudig winnaar van het toerspel. Op het onverharde deel van de klim maakte Marieke van der Leest zich als een tweede Dylan Teuns los van Jos Schoonen en werd door de ritzege tevens  leider van het bergklassement.

Uitslag 6e etappe  Mulhouse – La Plache des Belles Filles 161 km.:

1.Marieken van der Leest. 2. Jos Schoonen. 3. Michel Leijenaar. 4. Indra Mensink. 5. Lucca Lok-Davies.

Algemeen klassement:
1. Danielle Tap. 2. René van Veen. 3. Janny Landwaart. 4. Ester van Putten. 5. Melissa Rijken.

Bergklassement:
1. Marieken van der Leest. 2. Shirley Rozendaal. 3. Peter Nijsen. 4. Benk van Huisstede. 5. Jos Schoonen.

Fles T & B wijn:
Lars Boom.

FINISHFOTO BRACHT UITKOMST.

Met de start in Belfort kregen de deelnemers tevens de langste etappe van de tour voorgeschoteld en waren er voor het toerspel dubbele punten te verdienen. De laatste 110 kilometers ging over vlakke wegen en werd het een massale aankomst in de straten van  Chalon. Nog niet eerder kende het toerspel zo’n spannende finale. Negen deelnemers scoorden 126 punten, alleen Philipsen ontbrak, en er moest dan ook een finishfoto (volgorde van sterkte) aan te pas komen om de uitslag te bepalen. Het was de debuterende Ester van Putten die wederom de snelste was voor de sterk rijdende Peter Locht. Na twee vijfde en een vierde plaats was de tweede plaats nu goed voor een podium(premie)plek.

Uitslag 7e etappe Belfort – Chalon sur Saôna 230 km.:
1.Ester van Putten. 2. Peter Locht. 3. Roy de Meij. 4. Ria Dame. 5. Tijn van Aelst.

Algemeen klassement:
1. Danielle Tap. 2. Ester van Putten. 3. René van Veen. 4. Peter Locht. 5. Janny Landwaart.  

Bergklassement:
1. Marieken van der Leest. 2. Shirley Rozendaal. 3. Peter Nijsen. 4. Benk van Huisstede. 5. Jos Schoonen.

Fles T & B wijn:
Jaques Bouma.

 ZWARE BERGETAPPE.

De 8e etappe was een zware etappe met berg op, berg af. Er moesten maar liefst zeven cols beklommen worden waarvan de vijf van de 2e categorie meetellen voor het bergklassement.

Bij zowel de doorkomsten op de col de la Croix Montmain, de Thel, Paquet en de Côte de la Croix de Part was het Maaike Bavelaar die als eerste boven kwam voor Lucca Lok-Davies en Benk van Huisstede. Na 148 kilometer was het weer Maaike Bavelaar die als eerste over de top van de Côte d’Aveize ging, maar nu in gezelschap van Marieken van der Leest en Ellen Visser. Hoewel Maaike de hele dag in de aanval was geweest, is het Roy de Meij die  zonder “wonderdrankje”  in Saint Ėtienne als eerste finishte voor Annelies Steenhagen en Shirley Rozendaal.

De gele trui van Danielle Tap kwam niet in gevaar. Ben van Huistede nam de  bolletjestrui over van Marieken van de Leest.

Uitslag 8e etappe Macôn – Saint Ėtienne 200 km.:
1.Roy de Meij, 2. Annelies Steenhagen. 3. Shirley Rozendaal. 4. Hans van der Zande. 5. Rinse Leurs.

Algemeen klassement:
Danielle Tap. 2. Melissa Rijken. 3. René van Veen. 4. Janny Landwaart. 5. Ester van Putten.

Bergklassement:
1. Benk van Huisstede. 2. Marieken van der Leest. 3. Shirley Rozendaal. 4. Maaike Bavelaar. 5. Peter Nijsen.

Fles T & B wijn:
Tim van Dijk.

 

LASTIGE RIT.

De negende etappe naar Brioude was een lastige rit in het Centraal Massief. Een groep van 33 vroege vluchters ging op avontuur. In de groep zat ook René van Veen de nummer drie van het klassement; dus een rechtstreekse aanval op de gele trui.  Op de doorkomst van de Mur d’Aurec-sur-Loire was klimspecialist Benk van Huisstede die als eerst aankomende de meeste punten verzamelde voor Ruben Velthuysen, René van Veen, Britt Dams, Jacques Bouma, Cindy Cooper, Frieda van der Stam, Sylvia Klomp en Erik de Man.  Uiteindelijk waren er slechts 21 deelnemers die punten verzamelde en was de 5e plaats van René van Veen voldoende om Danielle Tap uit de gele trui te rijden.

Uitslag 9e etappe: Saint Ėtienne – Brioude 171 km.:
1.Benk van Huisstede. 2. Britt Dams. 3. Sylvia Klomp. 4. Jaques Bouma. 5, René van Veen.

Algemeen klassement:
1. René van Veen. 2. Danielle Tap. 3. Ester van Putten. 4. Melissa Rijken. 5. Peter Locht.

Bergklassement:
1. Benk van Huisstede. 2. Marieken van der Leest. 3. Shirley Rozendaal. 4. Maaike Bavelaar. 5. Peter Nijsen.

Fles T & B wijn:
Erik de Man.

MASSASPRINT

In deze overgangsetappe hadden de deelnemers van het toerspel geen last van de Pyreneeën-wind en waren het wederom de sprintploegen die de dienst uit maakten. Met van Avermaet in de ploeg bleef Danielle Tap de concurrentie 1 punt voor en boekte daarmee haar tweede ritzege.

Uitslag 10e etappe Saint Flour – Albi 218 km.:
1.Danielle Tap. 2. René van Veen. 3. Melissa Rijken. 4. Peter Locht. 5. Sylvia Klomp.

Algemeen klassement:
1. René van Veen. 2. Danielle Tap. 3. Melissa Rijken. 4. Ester van Putten. 5. Peter Locht.

Fles T & B wijn:
Jens van den Berg.

RUSTDAG

Na al het sprintgeweld  met Wim Boom Jr. (1e en 4e etappe) en Danielle Tap (5e en 10e etappe) voorop, zijn zowel de deelnemers als de organisatie toe aan een dagje uitrusten.

Vanaf woensdag gaat het richting de bergen en volgt donderdag de eerste Pyreneeënrit met twee bergen van de 1e categorie.